środa, 19 października 2011

Samowar




Autorki: Ala Lasota, Marysia Dąbkowska, Sandra Sędzikowska   
         Rosyjska Herbata
Herbata jest w Rosji bez wątpienia napojem towarzyskim.  Tak oryginalny sposób biesiadowania –szczególnie  w trakcie długich zimowych wieczorów , kultywuje się w Rosji od końca XVIII wieku, kiedy zaczęto produkować samowary. Herbata ma w Rosji długą tradycję: dotarła do kraju w 1617 r. jako prezent dla cesarza Chin dla cara Aleksieja. Rosjanie uważają ,że dobrą herbatę poznaje się po kolorze : im ciemniejszy napar ,tym lepsza mieszanka .Słodzą herbatę konfiturami (najchętniej domowymi- z wiśni i malin) oraz miodem , dodają do smaku cytrynę .W Rosji przyjął się oryginalny zwyczaj : otóż kostkę cukru macza się w gorzkim napoju, odgryza kawałek i popija – o rosyjski sposób spożywania herbaty ,,w prikusku’’. Sposób  picia herbaty po rosyjsku dotarł w  XIX wieku do Polski . Samowar to rosyjski wynalazek : jego prototyp wykonali w swoim warsztacie w drugiej połowie XVIII wieku bracia Lisycynow. Pod koniec IX wieku samowary produkowano już masowo. Ustawionym na samowarze porcelanowym czajniku znajdował się mocny herbaciany napar, który rozcieńczano gorącą wodą z samowara  w porcji 1/3 do 2/3. Rosyjskim zwyczajem herbatę pija się w dużych szklankach, wyposażonych w srebrne lub metalowe uchwyty (czyli podstakanniki ).
W naszym kraju zauważono , jak praktycznym urządzeniem jest samowar. Ignacy Chodźko jest autorem noweli pt. ,,Samowar’’, której bohaterka wykrzykuje o ojca: ,,Ach! Samowary ,papuniu, samowar i czaju; wszak to wszędzie piją herbatę z rana wieczorem nawet, a my tylko jedni lipowym kwiatem i dziewanną dusić się musiemy’’

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz